FM-raster
FM-raster har ett helt annat system för hur punkterna fördelas på papperet, jämfört med konventionellt raster. Istället för att rasterpunkterna blir större i mörkare partier och mindre i de ljusa är punkterna lika stora. De ligger däremot ojämnt placerade över bilden, de är fler i mörkare partier och färre i de ljusa.
Rasterpunkterna i FM-raster är också mindre än i konventionellt raster så detaljrikedomen i bilden blir högre. Eftersom man inte har ett linjärt raster i FM-raster innebär det också att man inte riskerar någon moiré. (Moiré = oönskade mönster i bilden.) FM-raster lanserades för obestruket papper och under en period var det oerhört populärt. Idag har det utvecklats en mängd olika FM-raster och olika blandningar mellan FM- och konventionella raster.
Jämnast är bäst
För bästa möjliga bildkvalitet bör man alltså välja ett papper med jämn yta, till exempel ett bestruket eller glättat. Då får du absolut störst detaljrikedom i bilderna. På ett jämnare papper får du också fram en större mängd färgnyanser och till viss del klarare färger.
Hur färgerna upplevs på ett obestruket och ett bestruket papper kan skilja sig mycket åt. Många pappersleverantörer har exempelprodukter som visar hur samma bild framstår i tryck på olika papperskvaliteter. På obestrukna papper reflekteras också ljus ojämnt och därför upplevs färgnyanserna annorlunda.
Olika papper ger olika stora kontraster i trycket. Det ger i sin tur olikheter i bildupplevelse, exempelvis djupet i bilderna. Om man vill ha maximal kontrast i bildtrycket så är svaret återigen - välj ett bestruket papper. Allt tryck är kontrast, men hur stor den blir beror på hur vitt underlaget är. Därför ska papperet helst ha en hög vithet. Det är helt enkelt skillnaden mellan absorberat ljus på den tryckta ytan och reflekterat ljus på den otryckta ytan. Ju ljusare ett papper är, desto större blir kontrasterna i trycket. Den vita botten i bilden gör förstås färgomfånget större. Och ju jämnare pappersytan är desto djupare blir svärtan i trycket.